• Narodni muzej i galerija

  muzeji-nmvaNalazi se u strogom centru Valjeva. Osnovan 1951. godine, predstavlja muzej kompleksnog tipa koji svojom delatnošću pokriva teritoriju Kolubarskog okruga. Dva puta nagrađivan od strane Muzejskog društva Srbije za najbolju muzejsku ustanovu u Srbiji, dok su njegove stalne postavke najposećeniji muzejski prostori na zatvorenom u Srbiji.

  Stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije, obogaćenih upotrebom savremene scenografske multimedijalni tehnologije.

  U sastavu Narodnog muzeja Valjevo postoji i interna muzejska galerija u kojoj se godišnje postavi desetak raznovrsnih povremenih tematskih izložbi, sa prevashodno muzejskom tematikom, uz određene programe koji prate i savremenu produkciju (likovna umetnost, fotografija…)

  Više informacija na: www.museum.org.rs

   

 • Rodna kuća vojvode Živojina Mišića

  muzeji-zivojinSmeštena je u dubodolini, nedaleko od centra sela Struganik. To je prostrana monumentalna građevina impozantnih dimenzija, jedna od zadružnih porodičnih zgrada sačuvana na području Valjevske Kolubare. Podignuta je kao polubrvnara-polučatmara, kakve su u ovom kraju rađene u prošlom veku i do danas je sačuvana u autentičnom stanju.Ona predstavlja izuzetan spomenik naše kulturno-istorijske prošlosti, sa dvojakim spomeničnim svojstvom: istorijskim – pripadao je porodici proslavljenog vojskovođe prvog svetskog rata Živojinu Mišiću i etnografskim – spomenik je narodnog graditeljstva. Zakonom je zaštićena 1974. godine kao kulturno dobro od velikog značaja.

  Više informacija na: www.mionicaturizam.rs

 • Muselimov konak

  muzeji-muselimov-konakNajstarija sačuvana zgrada u Valjevu, izgrađena u XVIII veku. U vreme kada je sagrađen, nalazio se u sklopu kompleksa zgrada turske administracije. Međutim, osnovni istorijski značaj ovog objekta predstavlja činjenica da je to jedini materijalni ostatak direktno povezan sa Sečom knezova, koja je bila neposredan povod za Prvi srpski ustanak. Početkom 1804. godine, u njegovom podrumu su bili zatočeni Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin, i odatle su izvedeni na gubilište.

  Više informacija na: www.museum.org.rs ili www.valjevo.rs

 • Muzej kamena u Paštriću

  muzej-kamenaPoznati biolog i istraživač Predrag Peca Petrović otvorio je Muzej kamena u Paštriću, nedaleko od Mionice. Muzej se nalazi pored zaštićenog prirodnog dobra pećine u Ribnici i neposrednoj blizini pećine koju su ljudi naseljavali pre 40.000 godina. U muzeju je izloženo više od 300 geoloških eksponata. Autor postavke eksponata je prof. dr Ivan Filipović, a izloženi su eksponati od srednjeg devona, pa do gornje krede, perioda kada su izumrli dinosaurusi.

  Više informacija na: www.mionicaturizam.rs

 • Kula Nenadović

  muzeji-kulaSagrađena je u proleće 1813. godine, pred kraj Prvog srpskog ustanka, a služila je za vojne potrebe. Kulu su podigli vojvoda Jakov Nenadović i njegov sin vojvoda Jevrem, komandant Tamnavske knežine Valjevske nahije. Nakon višegodišnje obnove i konzervacije, danas je kula kulturno – istorijski spomenik pod zaštitom države sa stalnom muzejskom postavkom i jedan je od simbola grada Valjeva.

  Više informacija na: www.museum.org.rs ili www.valjevo.rs