• Brankovina
  Selo udaljeno 10 km od Valjeva, postojbina je čuvene srpske porodice Nenadović iz koje su potekle vođe Prvog srpskog ustanka, ministri prve srpske vlade, duhovne vođe i putopisci – knez Aleksa, prota Mateja, vojvode Jakov, Sima i Jevrem, kniževnik Čika Ljuba, kao i kraljica Persida, majka kralja Petra Oslobodioca. U Brankovini je provela detinjstvo (rođena u obližnjoj Rabrovici) i završila osnovnu školu najpoznatija srpska pesnikinja Desanka Maksimović, koja je ovde i sahranjena, pod hrastovima crkvene porte. Znamenitosti Brankovine su sabrane u kulturno – istorijski kompleks koji obuhvata crkvu Svetog Arhanđela – zadužbinu prote Mateje, Protinu školu, Desankinu školu, staru sudnicu, vajat porodice Nenadović, grobove Nenadovića i Desanke Maksimović, kao i stare kuće „sobrašice“ u prelepoj porti brankovinske crkve.

  Istorijski spomen kompleks Brankovina je zaštićena kulturno-istorijska celina, sa statusom znamenitog mesta.

  Radno vreme kompleksa je svaki dan izuzev utorka, od 9.30 – 17 časova.

  GPS koordinate za navigaciju su: +44 stepena 22′ 3.18“, + 19 stepeni 52′ 53“.

  Više informacija na: www.museum.org.rs ili www.valjevo.rs

 • Banja Vrujci

  Nalazi se u podnožju planina Suvobor i Maljen, u dolini reke Toplice. Vrujci imaju blagu umereno – kontinentalnu klimu i leže na nadmorskoj visini od 179 do 252m. Termalne vode u banji Vrujci (28 stepeni C) sadrže kalijum, magnezijum i selen.

  Više informacija na: www.banjavrujci.co.yu ili www.mionicaturizam.rs

 • Petnica

  Nalazi se 7km jugoistočno od Valjeva. Poznata je po Istraživačkoj stanici Petnica, Petničkoj pećini i sportsko rekreativnom centru.

  Više informacija na: >www.valjevozavas.net

 • Divčibare

  Nalaze se na planini Maljen, 37 km jugoistočno od Valjeva, na nadmorskoj visini od 980m. Divčibare imaju blagu klimu, prosečno 239 dana bez vetra, 280 dana bez padavina. Prosečna temperatura vazduha leti ne prelazi 22 stepena C. Zbog toga su Divčibare proglašene klimatskim turističkim mestom. Blaga klima, povoljan geografski položaj, bogat biljni i životinjski svet, obilje izvora i tekućih voda svrstavaju Divčibare u turistička mesta podjednako privlačna i leti i zimi.

  Više informacija na: www.divcibareinfo.com