• Tešnjar

  ulice-tesnjar01Stari deo grada Valjeva i jedan od njegovih najupečatljivijih simbola. Nalazi se na desnoj obali Kolubare, stešnjen između rečnog toka i brda. U XIX veku bio je centar Valjeva. Sa brojnim dućanima i zanatskim radnjama predstavljao je trgovačko – zanatsku četvrt, čaršiju. Tešnjar je kao valjevska čaršija opstajao vekovima. Danas ovaj deo grada predstavlja jednu od retkih gradskih celina XIX veka sačuvanih u Srbiji, u kojoj se i dalje nalazi veći broj zanatskih radnji (grnčarska, voskarska, saračka, tkačka…), zahvaljujući kojima se može osetiti duh starih vremena, ali se možete odmoriti i u nekom od mnogobrojnih ugostiteljskih objekata. Poslednjih godina, zahvaljujući činjenici da je više filmova i serija snimano u Tešnjaru, ova stara valjevska čaršija postaje svojevrsni nacionalni filmski grad. Više informacija na: www.valjevozavas.net ili www.valjevo.rs

 • Spomenici Vojvodi Mišiću

  spomenici-vojvoda-misicSpomenik vojvodi Živojinu Mišiću na trgu u Mionici, rad vajara Ota Jovana Loga, postavljen 01. decembra 1988 godine. Spomen-obeležje na Ribničkom mostu u Mionici, rad vajara Nebojše Mitrića, postavljen 1984 godine. Spomenik se nalazi na mestu gde je Mišiću tokom Kolubarske bitke 15. novembra 1914 godine predata komanda nad Prvom armijom. Spomenik vojvodi Živojinu Mišiću u Struganiku, rad vajara Veljka Forcana. Spomen česma vojvodi Živojinu Mišiću u Struganiku.

  Više informacija na: www.mionicaturizam.rs

 • Valjevski spomenici

  Valjevo je poznato i kao grad spomenika. Duži niz godina na gradskim trgovima i u parkov¬ma su dominirale isključivo vajarske predstave komunističkih boraca Drugog svetskog rata, među kojima se, pored skupa bisti narodnih heroja u parku na Jadru naročito ističe Spomenik borcima revolucije (sa likom Stjepana Filipovića) na brdu Vidrak, koji spada među najveće vajarske prikaze cele ljudske figure na svetu. Poslednje decenije XX veka su na ulice Valjeva donele i spomen obeležja Valjevaca iz ranijih perioda srpske istorije. U takve spadaju spomenici velikom srpskom državniku iz vremena stvaranja novovekovne srpske države Proti Mateji Nenadoviću, proslavljenom vojvodi iz Prvog svet¬skog rata Živojinu Mišiću. Da Valjevo nije bio samo grad ustanika i ratnika, već i grad koji je darovao nezaboravna imena srpske kulture, svedoče spomenici svetski poznatoj poetesi Desanki Maksimović, ocu srpske pismenosti, Vuku Karadžiću i tvorcu srpske realističke pripovetke Milovanu Glišiću.

  Više informacija na: www.valjevozavas.net ili www.valjevo.rs

 • Spomenik ustanicima Kolubarske kneževine

  Spomenik ustanicima Kolubarske kneževine 1804 – 1815, nalazi se u parku u centru Mionice. Spomenik u bronzi je rad vajara Ota Jovana Loga, visok je tri metra, a njegova dva ustanika simbolzuju junaštvo i pismenost.

  Više informacija na: www.mionicaturizam.rs

 • Spomen kapela u Brežđu

  Spomen kapela u Brežđu je sagrađena posle prvog svetskog rata i posvećena palim ratnicima u balkanskim ratovima i prvom svetskom ratu.

  Više informacija na: www.mionicaturizam.rs

 • Spomen kuća u Robajama

  spomen-kuca-robajeSpomen kuća u Robajama jedan je od najznačajnijih spomenika naše novije istorije u čitavom delu zapadne Srbije. U njoj se 18. septembra 1941 godine Josip Broz Tito sastao sa prvom partizanskom jedinicom na oslobođenoj teritoriji. Kolubarskim bataljonom valjevskog partizanskog narodno oslobodilačkog odreda. To je bilo od presudnog značaja za dalji razvoj Narodnooslobodilačkog pokreta u ovom kraju i čitavoj Srbiji.

  Više informacija na: www.mionicaturizam.rs