U neposrednom okruženju STD „Ecco Impuls“ (Valjevo i Mionica) održavaju se brojne manifestacije (muzičke, kulturne, likovne, sportske, privredne…) koje privlače veliki broj posetilaca iz zemlje i sveta.

MESEC NAZIV MANIFESTACIJE ORGANIZATOR KONTAKT
maj Nacionalna izložba pasa svih rasa (C.A.C.)/ Nacionalna specijalizovana izložba goniča, Valjevo Kinološko društvo „Marko Pavlović“ Valjevo 064/1778697

kdvaljevo@verat.net

 

maj Sabor folklornih društava Srbije „Mali zlatni opanak“, Valjevo

Ovaj Sabor organizuje se od 2007. godine. U kategoriji dečjih ansambala se dodeljuje nagrada u tri kategorije: juniori, leptiri i bumbari. Kroz Valjevo prodefiluje više stotina mladih ljudi, čiji je jedini cilj da prikažu u najboljem izdanju sav svoj višegodišnji rad i trud, na čuvanju naše folklorne tradicije.

Više informacija na:

www.zlatniopanak.co.rs

www.valjevo.rs

 

Udruženje “Zlatni opanak”

 

014/238-028

www.zlatniopanak.co.rs

maj Desankini majski razgovori, Valjevo-Brankovina

Nakon smrti Desanke Maksimović 1993. godine, svakog 16. maja, održavaju se Desankini majski razgovori, republička manifestacija u organizaciji Zadužbine i Podružnice Desanka Maksimović iz Beograda i Valjeva. Manifestacija se održava na Desankinom vencu-Đačka reč Desanki Maksimović, pred Spomenikom pesništva, a nastavlja u Brankovini polaganjem cveća i recitalom na grobu Desanke Maksimović. U okviru manifestacije dodeljuje se i nagrada Desanka Maksimović za životno delo, a potom se održava kulturni program.

Više informacija na:

www.zaprokul.org.rs

Matična biblioteka ‘’Ljubomir Nenadović’’ Valjevo, Zadužbina Desanke Maksimović 014/291-120

www.maticnabiblioteka-va.org.rs

 

maj Smotra recitatora, Valjevo

Smotra Pesniče naroda mog postoji od 1968. godine. Takmičenja su podeljena u tri kategorije: mlađi uzrast od I do IV razreda, srednji uzrast od V do VIII razreda i srednjoškolci.

Više informacija na:

www.zaprokul.org.rs

Centar za kulturu, Valjevo

 

014/223-219

czkvaljevo@gmail.com

www.czk.rs

maj Susreti flautista “Tahir Kulenović”, Valjevo

Festival flautista muzičkih škola i akademija postoji od 1999. godine, a od 2007. godine menja svoj naziv u Susreti flautista Tahir Kulenović. Festival se održava u maju mesecu u muzičkoj školi Živorad Grbić. Na festivalu se takmiče učenici flaute nižih i srednjih muzičkih škola, studenti Fakulteta muzičkih umetnosti. Takođe učestvuju i ansambli flauta, uz mogućnost klavirske pratnje. Učenici i studenti se takmiče po razredima sa slobodno izabranim programom.

Više informacija na:

www.zaprokul.org.rs

Muzička škola “Živorad Grbić”, Valjevo
maj Noć muzeja, Valjevo

Manifestacija koja se pod različitim varijacijama osnovnog naziva, i u različitim terminima, ponegde i više puta godišnje, održava u više evropskih zemalja. Prve noći muzeja su u Srbiji organizovane tokom prvih godina ovoga veka u pojedinim lokalnim muzejima, i to sporadično i bez većeg medijskog odjeka, uglavnom u okviru drugih gradskih manifestacija. Tako je Narodni muzej Valjevo Noć muzeja organizovao 2003., 2004. i 2005. godine u sklopu letnje gradske manifestacije „Tešnjarske večeri“. Poslednjih godina se Noć muzeja održava 19. Maja, od 18.00 – 02.00 časova, na više od 100 različitih muzejskih i galerijskih prostora širom Srbije.

Više informacija na:

www.museum.org.rs

Narodni muzej Valjevo 014/241-641

www.museum.org.rs

maj Prela i posela, Mionica, Donja Toplica

U cilju da čuva i dalje neguje lepe srpske običaje Udruženje “Prela i posela” godinama organizuje manifestaciju “Prela i posela”. Cilj ovakvih okupljanja i saborovanja je da se čuva od zaborava sve ono lepo i dragoceno što se vekovima prenosilo sa kolena na koleno, naše kulturno nasleđe i naš kulturni identitet.

Više informacija na:

www.mionicaturizam.rs

TO “Ribnica” Mionica I Udruženje “Prela I posela” 014/62080, mob. 065/4462080;

e-mail: tomionica@gmail.com , www.mionicaturizam.rs

jun Lekovitim stazama valjevskih planina, Podbukovi

Cilj ove manifestacije je obuka u pravilnom raspoznavanju, sakupljanju i korišćenju samoniklog jestivog bilja i šumskih plodova. Preko ove manifestacije se promoviše seoski turizam, očuvanje izvornih kulturnih vrednosti, zaštita prirodnih vrednosti, kao i ruralni razvoj.

Više informacija na: www.valjevo.rs

Udruženje domaćina Valjevo Pop Lukina 8/1,

014/225-745; 063/278-941, 064/144-0886

www.domaciniva.org.rs

www.seoski-turizam.org.rs

jun Plivački miting „Petnica kup”, Petnica

Ovo je takmičenje koje je svoje prepoznatljivo ime u srpskom plivanju steklo po odličnim uslovima za trke (termalna voda do 29 stepeni, odlična oprema). Reč je plivačkom mitingu koji je polako prešao put od   takmičenja lokalnog,   regionalnog, državnog do takmičenje međunarodnog karaktera.

Više informacija na:

www.pkvalis.rs

Plivački klub Valjevo 014/230-707

www.pkvalis.rs

jul Dan maline, Brankovina

Manifestacija koja promoviše Brankovinu kao turističku destinaciju, doprinosi edukaciji o uzgoju i korišćenju maline, promociji maline i proizvoda od maline itd. U okviru manifestacije, održavaju se: stručno savetovanje o malinarskoj proizvodnji, izložbe voća, kulturno-umetnički program, a najboljim uzgajivačima dodeljuju se nagrade.

Više informacija na: www.valjevo.rs

TD “Ljuba Nenadović” Brankovina

 

014/272-258
jul Petrovdanski dani, Valjevska Kamenica

Tradicionalna manifestacija Petrovdanski dani organizuje se od 1992. godine. Najposećeniji narodni vašar valjevskog kraja. Uobičajeni sadržaji ove manifestacije su: paljenje lile, vatromet, promocija tradicionalnih jela i narodne radinosti, izložba poljoprivredne mehanizacije, kao i bogat kulturno-umetnički program. Petrovdan je i slava Valjevske Kamenice.

Više informacija na: www.valjevo.rs

 

MZ Kamenica 014/54-535
jul Letnja basket liga, Valjevo

LBL je tokom više od decenije postojanja u potpunosti opravdala očekivanja brojnih ljubitelja basketa u Valjevu. Dosadašnji organizatori ove sportske manifestacije su permanentnim podizanjem kvaliteta organizacije doprineli da ona postane jedna od najvećih sportskih manifetacija tokom letnjih meseci u Valjevu. Svake večeri tokom odigravanja LBL hiljade ljubitelja iz grada I okoline su uživali u košarkaškoj igri. LBL je počela da se igra po zvaničnim 3×3 BASKET FIBA pravilima sa željom da se i na ovaj način promoviše BASKET kao olimpijski sport. Želeći da popularišu košarku, organizatori ove manifestacije, u velikoj meri, fokus stavljaju na mlađe kategorije – pionire, kadete i juniore.

Više informacija na:

www.letnjabasketliga.info

 

KK “Student 014” Valjevo 014/223-659

www.letnjabasketliga.info

jul Mišićevi dani, Mionica

Čuvajući uspomenu na svog slavnog sugrađanina Mioničani su 1997 godine dan rođenja vojvode Živojina Mišića odabrali za svoj najznačajniji datum, Dan opštine Mionica. Od tada počine i traje manifestacija Mišićevi dani. Ovaj kulturni i turistički događaj okuplja poznate umetnike, kulturne i naučne radnike, a tokom manifestacije organizovane su književne večeri u biblioteci “Milovan Glišić” i Kulturnom centru Mionica, izložbe, dečije predstave, fudbalski, košarkaški, odbojkaški i šahovski turniri.

Više informacija na:

www.mionicaturizam.rs

Turistička organizacija opštine Mionica 014/62080, mob. 065/4462080;

e-mail: tomionica@gmail.com , www.mionicaturizam.rs

jul Dan kupine, Stave

Okuplja veliki broj gostiju i posetilaca kako iz Valjeva, tako i iz drugih gradova. Pored narodnog vašara, uobičajeni sadržaji ove manifestacije su: izložba kupina, narodnog stvaralaštva i tradicionalne srpske kuhinje, gastro fest, vožnja fijakerima, sportske aktivnost, bogat kulturno-zabavni program itd

Više informacija na:

www.kupinijada.rs

www.valjevo.rs

 

MZ Stave

 

014/271-103

www.kupinijada.rs

jul Dvorište, Valjevo

Najprepoznatljivija kulturna forma pri valjevskoj Biblioteci je manifestacija „Dogadanja u Dvorištu“ koja se svakog leta kontinuirano odvija počev od 1987. godine. To je u suštini jedna svojevrsna književna tribina koja je u svojoj biti imala ideju da se u ambijentu letnje opuštenosti i otvorenog prostora (Dvorišta) dovode najznačajniji naši književnici i da se, uz prezentovanje njihovog književnog opusa, stvori navika otvorenog i konstruktivnog razgovora sa posebno pripremljenim voditeljima.

Više informacija na:

www.maticnabiblioteka-va.org.rs

Matična biblioteka ‘’Ljubomir Nenadović’’ Valjevo, Zadužbina Desanke Maksimović 014/291-120

www.maticnabiblioteka-va.org.rs

 

avgust Tradicionalni Ilindanski vašar, Valjevo

(plato kod Hrama Sv.Georgija)

Crkvena opština Novo Valjevo 014/238-124, 064/2022341
avgust Sabor na Povlenu, Kneževo polje, Mali Povlen

Manifestacija promoviše: turističke vrednosti i potencijal planine Povlen i valjevskih planina, narodno stvaralaštvo, umeća i znanja meštana seoskog područja podpovlenskih sela, kao I privrednih potencijala valjevskog kraja u proizvodnji zdrave hrane i lekovitog bilja i time podržava razvoj turizma na ovim prostorima.

Više informacija na: www.valjevo.rs

Udruženje za zaštitu, razvoj i promociju valjevskih planina 063/399-414

vdodovic@gmail.com

avgust Tešnjarske večeri, Valjevo

Od 1987. godine u Valjevu se tradicionalno održavaju “Tešnjarske večeri”, čiji prgrami se, danas, odvijaju u celom gradu. Manifestacije obično traje od 7 do 10 dana I najčešće obuhvata: pozorišne predstave, koncerte klasične, duhovne, rok, pop I narodne muzike, tribine, književne večeri, nastupe kulturno – umetničkih društava, modne revije, izložbe, promocije, degustacije, programe za decu itd.

Više informacija na: www.valjevo.rs

 

Grad Valjevo

 

www.tesnjarskevaljevo.rs

 

avgust Nacionalna izložba pasa svih rasa i specijalka ptičara, Valjevo Kinološko društvo “Grabovica – Pekom”

 

064/4179270

kdgrabovicapekom@yahoo.com

 

sep Povlen reli džipova

Prvi Povlen reli je održan 1993. godine, u čast proslave šest vekova Valjeva. U proteklih 20 godina, oko 3.000 takmičara, raspoređenih u preko 1.000 terenskih vozila i posada, prevezlo je oko 4.000 kilometara po bespućima valjevskih planina, što je mnoge novinare navelo da ovaj reli nazovu „Srpski safari“.

Svake godine startuje oko 60 posada, što Povlen reli čini najmasovnijim off-road (terenskim) takmičenjem u zemljama okruženja. Povlen reli je podeljen u četiri kategorije: hard, soft, motori i turizam, za koje su pravljene zasebne staze i posebni zadaci na vremenskim kontrolama.

Više informacija na:

www.povlenreli.org

www.valjevo.rs

Direktor relija

Aleksandar Vujić

 

aleksandar@povlenreli.org

063/318-978

www.povlenreli.org

sep Gospojinski susreti Crkvenih horova, Valjevo

Od 2003. godine organizuje se ova manifestacija na kojoj učestvuju renomirana pevačka društava iz Srbije i dijaspore specijalizovana za duhovnu muziku.

 

Crkvena opština Valjevo 014/241-841
okt Desankino Miholjsko leto, Brankovina

Dvadeset godina ima otkako se na manifestaciji „Desankino Miholjsko leto“, pored Desankine humke i škole u Brankovini nastavlja druženje osnovaca sa poezijom velike poetese. U potrazi za novim zamahom ove manifestacije iniciran je predlog da ona postane srpski, a možda i međunarodni festival poezije sa nagradama i zbornikom, kao trajnim svedočanstvom o zbivanjima u srpkoj poetskoj prestonici.

Više informacija na:

www.maticnabiblioteka-va.org.rs

Matična biblioteka ‘’Ljubomir Nenadović’’ Valjevo, Zadužbina Desanke Maksimović 014/291-120

www.maticnabiblioteka-va.org.rs

 

okt Memorijalna trka „General Đukić“, Valjevo Atletski klub “Metalac” Valjevo 014/234-462
okt Dani gljiva, Planinarski dom Medvednik

Manifestacija ima obrazovno-turistički karakter i okuplja veliki broj učesnika i posetilaca. Cilj manifestacije je edukacija o pravilnom sakupljanju, korišćenju i zaštiti gljiva, kao i afirmisanje turističkih posebnosti. Sadrži više različitih programa kao što su: izložbe gljiva, degustacija, upoznavanje sa jestivim gljivama u prirodi i drugo.

Više informacija na:

www.gljivarsko-drustvo.org.rs

www.valjevo.rs

Gljivarsko društvo Valjevo

 

Pop Lukina 8/1,

063/278-941,

064/144-0-886

014/225-745

www.gljivarsko-drustvo.org.rs

okt Festival duvan čvaraka, Valjevo

Manifestacija je posvećena brendu valjevskog kraja i svake godine okuplja veliki broj posetilaca, od kojih mnogi imaju priliku da po prvi put vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod koji je izum valjevskih mesara i koji se  nigde ne priprema na ovakav način. Tajna dobrih duvan čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuvanju, posle kog se prže, a potom cede kroz lanenu tkaninu. Pored takmičarkog dela, manifestacija ima i izložbeno-prodajni karakter

Više informacija na:

www.festivalduvancvaraka.rs

www.valjevo.rs

 

Turistička organizacija Valjevo 014/221-138

tovaljevo@open.telekom.rs

www.festivalduvancvaraka.rs

 

okt Valjevski džez fest, Valjevo

Međunarodna muzička manifestacija, u okviru koje se izvode džez i bluz dela domaćih i stranih autora. Festival su 6. maja 1984. godine osnovali entuzijasti okupljeni oko Doma kulture i Radio Valjeva.

Više informacija na: www.jazzfest.rs

www.valjevo.rs

 

Centar za kulturu, Valjevo

 

014/223-219

czkvaljevo@gmail.com

www.jazzfest.rs

okt „Valjevski izazov“ Avanturistička trka Valjevskim planinama

Festival valjevskog izazova je manifestacija koja objedinjuje avanturističke sportove u prirodi i promociju u funkciji razvoja turizma u klisuri reke Gradac, valjevskih planina i grada Valjeva. U okviru manifestacije organizuje se Avanturistička trka „Valjevski izazov“, koja je prepoznatljiva svim ljubiteljima prirode i avanturističkih sportova u Srbiji, i u kojoj uzima učešće od 50 do 100 učesnika. Svake godine se organizuje na različit način. Manifestacija podrazumeva i aktivnosti na promociji avanturističkog turizma u valjevskom kraju.

Više informacija na: www.wildserbia.com

www.valjevo.rs

Wild Serbia

Ivan Nastic

062/8309772

adventure@wildserbia.com

www.wildserbia.com

 

O svim ovim i drugim manifestacijama u našem okruženju, više informacija možete dobiti na:
1. Turistička organizacija Valjevo, Prote Mateje 1/1, 14000 Valjevo, tel/faks: 014/221-138, 236-393;
e-mail: tovaljevo@open.telekom.rs , www.tov.rs , www.divcibare.rs
2. Turistička organizacija “Ribnica” Mionica, Vojvode Mišića 38, 14242 Mionica,
tel. 014/62080, mob. 065/4462080; e-mail: tomionica@gmail.com , www.mionicaturizam.rs